Zonnecellen op een dak.
14 februari 2018
Zonnecellen op een dak.

Voordelige groene energie uit eigen bron, maar geen EPV? Dat kan!

De stroom die op hoogbouw met zonnepanelen wordt opgewekt, wordt vaak gebruikt voor de verlichting van het trappenhuis. Maar met de huidige ledverlichting is het energieverbruik minimaal. Zeker op een mooie zonnige dag, wanneer de verlichting uit staat en de zonnepanelen optimaal presteren. De stroom wordt dan tegen een lage prijs teruggeleverd aan het net. Zonde, aangezien dit het rendement van de zonnepanelen verlaagt.

 

Verse, voordelige en groene energie

Daarom zijn er lokale netwerk-oplossingen voor hoogbouw ontwikkeld waarmee stroom rechtstreeks aan de bewoners kan worden geleverd. Via één centrale omvormer, in plaats van een omvormer in elke meterkast.  Een win-win voor corporatie én bewoners, die dan gebruik kunnen maken van verse, voordelige en groene energie.

 

Deze techniek blijkt ook goed toepasbaar bij de renovatie van grondgebonden woningen. De stroom van een groot geïntegreerd zonnedak op een hele rij woningen kan verdeeld en beheerd worden. Zo kan een woningcorporatie de bewoners de voordelen van goedkope zonnestroom bieden, zonder de moeilijke communicatie die een Energie Prestatie Vergoeding vereist.

 

Voor een project van honderd woningen gaan wij een mooi voorstel uitwerken. Bezig zijn met zulke efficiënte oplossingen; daar krijgen wij ook energie van!


Delen