Nieuwe fase in project Bostorens: bamboe gevelbekleding
24 februari 2022
Nieuwe fase in project Bostorens: bamboe gevelbekleding

Volgende fase project Bostorens: gevelbekleding met bamboe

In Eindhoven bouwt Kusters mee aan project Bostorens. De vijf luxe woningen zijn inmiddels geïsoleerd. De volgende fase is het bekleden van de gevels met een exclusief materiaal: bamboe. Dit past perfect in de groene setting van dit project waarin duurzaamheid en design centraal staan.
 

Maurice Witlox, uitvoerder bij Kusters, was al vroeg in het project betrokken. ‘Het unieke is dat het hele project is uitgewerkt in een bouwteam. De architect, ontwikkelaar en aannemer onderzoeken en bespreken samen de verschillende mogelijkheden. En waar nodig passen we de plannen aan. Doordat iedereen het project bekijkt vanuit zijn eigen expertise, komen we samen tot een beter eindresultaat voor de toekomstige bewoners.’


Van eikenhout naar bamboe

Oorspronkelijk zou de gevelbekleding van de woningen bestaan uit eikenhout. Tijdens een overleg met het bouwteam is er gezamenlijk gekozen voor bamboe. De houtleverancier adviseerde het gebruik hiervan aan de architect. ‘Het voordeel van bamboegevels is dat alles blind vernageld kan worden, legt Maurice uit. ‘Zo zie je geen schroeven zitten en dat draagt weer bij aan de luxe uitstraling van de woningen.’ Voor de architect was dit dan ook een goede reden om het plan aan te passen.
 

vorm volgt functie

Alle leden van het bouwteam kijken vanuit hun eigen expertise naar het project. Een architect kijkt naar de buitenkant, het ontwerp en het totaalplaatje. Passen de gekozen materialen in zijn visie? Kopers zijn vaak praktischer ingesteld en richten zich op functioneel gebruik van een ruimte. Een goed voorbeeld hiervan zijn de garagedeuren. Dit zouden roldeuren worden, maar uiteindelijk koos het bouwteam voor segmentdeuren. Hierdoor is er geen ruimteverlies en blijft er voor de toekomstige bewoners meer ruimte over om bijvoorbeeld fietsen te plaatsen tegen de garagewanden.
 

Bamboegevels met grasdak

De komende weken werkt Maurice samen met zijn Kusters-collega’s de bamboe gevelbekleding verder af. ‘Daarna maken we de dakranden om de woningen van bovenaf dicht te maken. Wanneer de gevels klaar zijn, gaan we verder met de aanleg van de groene grasdaken. De eerste bamboegevels zien er al geweldig uit, maar als de daken straks klaar zijn wordt het pas echt mooi. De architect heeft echt een uniek ontwerp bedacht. Dit is een supermooi project om samen te mogen uitvoeren!’


Delen