buitengevelisolatie
22 november 2017
buitengevelisolatie

Tien verschillen tussen spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie

Er zijn verschillende mogelijkheden om de gevel te isoleren. Grofweg zijn er drie mogelijkheden:

  • binnenmuurisolatie;

  • spouwmuurisolatie;

  • buitengevelisolatie.

Hoewel binnenmuurisolatie misschien goedkoop lijkt, blijkt het meestal duurkoop te zijn. Warmte ontsnapt namelijk meestal via de buitenmuren van het huis. Als je alleen de binnenmuur isoleert dan is de kou al binnengekomen via de buitenmuren. Binnenmuurisolatie levert dus veel minder energiebesparing op en is daarom niet de beste keuze. Bovendien zorgt binnenmuurisolatie voor ruimteverlies. Maar dan is de vraag, kies je voor spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie. Beide vormen van isolatie leveren een hoge energiebesparing op. Op deze pagina gaan we in op de verschillen tussen spouwmuurisolatie en buitengevelisolatie.
 

1. Wat is het verschil in aanbrengen?

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Daarnaast is vaak niet mogelijk een gelijke verdeling van de isolatie aan te brengen. Hierdoor heb je goede en slechte plekken met isolatie. Bij buitengevelisolatie wordt een isolatielaag aan de buitengevel aangebracht. Buitengevelisolatie zorgt voor een zeer goede isolatie met maximale bescherming van de buitengevel van het geïsoleerde pand. 


2. De duur van het aanbrengen

Spouwmuurisolatie kan meestal binnen één dag worden aangebracht. Het aanbrengen van buitengevelisolatie duurt wat langer omdat het bewerkelijker is en er meer handelingen voor nodig zijn. Dit heeft echter wel als gevolg dat het resultaat vaak beter is.
 

3. Spouwmuurisolatie is niet in alle gevallen mogelijk, buitengevelisolatie wel

Het grote nadeel van spouwmuurisolatie is, dat het lang niet in alle woningen kan worden aangebracht. Met name woningen van voor 1930 hebben geen spouwmuren. Het is dan vanzelfsprekend niet mogelijk om spouwmuurisolatie aan te brengen. Ook is het niet mogelijk om spouwmuurisolatie aan te brengen als de spouw te smal is. Een spouw is al te smal, als deze minder dan vier centimeter breed is. Ook kan het zijn dat het aanbrengen van spouwmuurisolatie niet mogelijk is, omdat er teveel cementresten in zitten. In al deze gevallen is het wel mogelijk om buitengevelisolatie aan te brengen. 


4. Met buitengevelisolatie kun je kiezen voor een ander uiterlijk


Met het aanbrengen van buitengevelisolatie kun je ook meteen kiezen voor een ander uiterlijk van je buitengevel. Buitengevelisolatie geeft je dus, in tegenstelling tot spouwmuurisolatie, de mogelijkheid om het pand op een andere manier vorm te geven. Je kunt ervoor kiezen op de nieuwe bekleding te laten lijken op de oude. Een totaal ander uiterlijk is echter ook mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor steenstrips maar ook een houten bekleding of pleisterwerk behoren tot de mogelijkheden. Een steenstrip is een strip, die het uiterlijk van een baksteen heeft en als afwerking op de muur wordt geplakt. Zo lijkt het op een stenen muur zonder dat sprake is van een hoop ruimteverlies, wat het geval zou zijn als een echte steen wordt gebruikt.


5. Buitengevelisolatie geeft een maximale isolatiewaarde

Zoals hiervoor al aangegeven bij binnenmuurisolatie, gaat de meeste warmte via de buitenmuren het huis uit. Als de buitenmuur wordt voorzien van een gevelisolatiesysteem, dan gaat de warmte minder snel naar buiten. Bij spouwmuurisolatie, krijgt de kou van buiten nog steeds de mogelijkheid om door de buitenmuur heen te komen. Door isolatie vóór die muur aan te brengen, blijft de kou buiten én de binnen gecreëerde warmte in de woning. In de zomer werkt het juist andersom, dan blijft de warmte buiten en de koelte binnen. Het leefklimaat in de woning gaat er dus op vooruit. 


6. Buitengevelisolatie levert de hoogste energiebesparing en het meeste comfort op


Zowel buitengevelisolatie als spouwmuurisolatie levert veel energiebesparing op. Bij buitengevelisolatie is de besparing echter het allergrootst omdat de kou van buiten en de warmte van binnen de grootste afstand moeten afleggen. Bij buitengevelisolatie komt er een extra laag op de woning, terwijl bij spouwmuurisolatie gebruik wordt gemaakt van een reeds bestaande ruimte die opgevuld wordt. Hoeveel isolatie je kunt aanbrengen, en de hoeveelheid energiebesparing die wordt bereikt, wordt bij spouwmuurisolatie beperkt door de dikte van de spouwmuur. Bij buitengevelisolatie kun je zoveel isolatie aanbrengen als je wilt.


7. Spouwmuurisolatie lost geen koudebruggen en kierdichtheidsproblemen op


Bij het aanbrengen van buitengevelisolatie worden koudebruggen en kierdichtheidsproblemen direct opgelost. Er wordt immers een nieuwe gevel gerealiseerd, waarbij wordt voorkomen dat er nog langer sprake is van koudebruggen en kieren. Op het moment dat alleen isolatie in de spouwmuur wordt aangebracht, blijven de koudebruggen en kieren bestaan, met als gevolg nog steeds een lagere isolatiewaarde. Buitengevelisolatie kan het verlies van warmte via de gevel beperken tot wel 80%!


8. Buitengevelisolatie zorgt voor een grotere beperking van omgevingsgeluiden


Hoe dikker de muur, hoe minder geluid er van buiten naar binnen kan komen. Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie en buitengevelisollatie, worden geluiden van buiten binnen minder goed hoorbaar. Ook hier geldt weer, dat buitengevelisolatie de maximale voordelen oplevert omdat je bij het aanbrengen van de isolatielaag geen rekening hoeft te houden met de maximale dikte van de spouwmuur. Er kan gewoon gekozen worden voor de isolatielaag die het meeste effect heeft. Zo kun je voor woningen in lawaaiige buurten of langs een drukke weg kiezen voor een dikkere isolatielaag. Bij spouwmuurisolatie bestaat deze keuze niet. 


9. Met buitengevelisolatie kun je je woning energieneutraal maken

Met spouwmuurisolatie is een energieneutrale woning niet te bereiken. Alleen met buitengevelisolatie bereik je een dusdanig hoge isolatiewaarde, dat dit leidt tot een energieneutrale woning. Ook dit heeft weer te maken met de dikte aan isolatiemateriaal die geplaatst kan worden. Bij buitengevelisolatie kun je wel 13 centimeter isolatiemateriaal plaatsen, wat een Rd van 3,5 oplevert. De totale isolatiewaarde van de gevel komt dan op Rc = 4. Bij een spouwmuurisolatie kan maximaal vier tot zeven centimeter aan isolatiemateriaal worden aangebracht. Hiermee kan slechts een totale isolatiewaarde van Rc = 1,4 tot 2 worden gerealiseerd. 


10. Met buitengevelisolatie zorg je direct voor groot onderhoud

Omdat bij het aanbrengen van buitengevelisolatie de isolatielaag aan de buitengevel wordt aangebracht, wordt hierbij de buitengevel, in tegenstelling tot wanneer spouwmuurisolatie wordt aangebracht, goed onder handen genomen. De gevel wordt in een nieuw jasje gestoken waardoor deze weer vele jaren mee kan.


Delen