Het rapport
7 december 2018
Het rapport

Punten scoren in Utrecht

Niet zo lang geleden kregen wij een mooie nieuwe opdracht: een transformatie in Utrecht. Aan ons de taak om, in opdracht van projectontwikkelaar MultiProp, van een oud schoolgebouw en fonkelnieuw wooncomplex te maken. Een complex dat aan de hoogste duurzaamheidseisen moet voldoen.

 

Met transformaties hebben we bij Kusters ruime ervaring, maar deze is extra bijzonder. Dit project moet namelijk aan de allerhoogste duurzaamheidseisen voldoen. De gemeente Utrecht hanteert voor het meten van duurzaamheid de GPR-methodiek (onderaan meer informatie daarover). Na vergelijking van de inschrijvingen mocht MultiProp het pand van de gemeente kopen. Op basis van duurzaamheid (GPR=9,2 en EPC=-0,43), financieel bod en behoud van de karakteristiek van het gebouw behaalden zij de meeste punten.

 

Om die ambitieuze plannen te laten verwezenlijken, heeft MultiProp ons ingeschakeld. We zijn nu bezig met een complex stuk: de papieren werkelijkheid, binnen budget, omzetten in een goed gebouw met acht appartementen. Behoorlijk uitdagend, maar we gaan er iets moois van maken.

Wat is GPR?

GPR is een duurzaamheidslabel, dat zich met name richt op gemeenten die een duurzaamheidsambitie willen opleggen aan nieuwe ontwikkelingen. Het is het enige label dat zich exclusief op de Nederlandse markt richt. Er wordt op vijf thema’s getoetst: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De tool is relatief eenvoudig te gebruiken en bestaat uit een digitale checklist waarop men gebouwmaatregelen kan aanvinken. De eenvoud van de tool maakt hem geschikt om ook als checklist gedurende het ontwerp in te zetten en daarmee de duurzaamheidsambities en bijbehorende maatregelen inzichtelijk te maken.


Delen