Werk aan de wand.
28 juni 2018
Werk aan de wand.

Prefab versus het treintje op de bouwplaats

In Eindhoven renoveren we momenteel de badkamers en toiletten van portiekflats. En dat werk loopt als een trein. We zijn ons helemaal bewust van bouwtechnieken als prefab, maar geloven nog steeds heilig in onze eigen methode.

Iedere werkdag leveren we een woning op. Dagelijks zorgen we, met een verreiker, voor de aan- en afvoer van goederen per woning. Nadat de tegelvloer is gesloopt, komen de de stukadoor en de tegelzetter. Na een aantal dagen is de nieuwe badkamer spic en span. De bewoner heeft een fijn nieuw toilet en een comfortabele nieuwe badkamer. Hij of zij heeft zelf de wand- en vloertegels en decors mogen kiezen en is tevreden.

Dat geldt ook voor de corporatie; die beschikt over een gerenoveerde woning die weer helemaal bij de tijd is. En wij lopen dagelijks fluitend over de bouwplaats omdat het werk zo goed loopt (maar nooit vóór 7.00 uur ’s morgens en ons repertoire is behoorlijk divers).

Kritisch kijken naar eigen processen

Wij zullen echt niet zeggen dat vroeger alles beter was. Nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van 3D-printen, prefabricage en nieuwe materialen, volgen wij op de voet. Maar we veranderen geen bouwmethodes die nog goed zijn. Wel houden we ons proces vaak tegen het licht, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar onze eigen logistieke processen. En bij te sturen en te vernieuwen als dat nodig is.

Intussen gaan we gewoon door met ons dagelijks werk. Renoveren voor een scherpe prijs. Met liefde voor het vak, respect voor de corporatie en aandacht voor de bewoner. Mooi werk!


Delen