PV-cellen op een dak.
30 januari 2018
PV-cellen op een dak.

Inspiratie op Gevel 2018: is de zonnecel de nieuwe dakpan?

De afgelopen week stond Ahoy’ in het teken van de Gevel 2018: dé vakbeurs voor ontwerp en engineering van de bouwschil. Onze accountmanager Hans Kaandorp bracht een bezoek aan de Rotterdamse evenementenhal en nam twee interessante ontwikkelingen mee terug naar Deurne.

 

Steenstrips in opkomst

“Het lijkt dat de markt definitief gaat kiezen voor buitengevelisolatie met steenstrips”, zegt Hans. “Dat is een andere manier van isoleren dan de traditionele wijze: met een binnen- en buitenspouwblad en isolatie ertussen”. Die groei van de steenstrips wordt nog versneld door het tekort aan metselaars. Met steenstrips kun je veel makkelijker, lichter en compacter bouwen. Meer meters voor hetzelfde geld, dus. Daarnaast is het ook ideaal voor prefab-elementen.”

 

Dat steenstripisolatie als volwaardig alternatief wordt geaccepteerd, is volgens Hans ook voor de opdrachtgevers een goede zaak. “Er komen steeds meer aanbieders, dus meer concurrentie. De prijzen zijn concurrerend ten opzichte van traditionele systemen, de keuze wordt groter en de kwaliteit wordt steeds beter. De woningcorporaties waarvoor wij werken profiteren daar natuurlijk van.”

 

Nieuwe manier om zonne-energie op te wekken

In de havenstad ging Hans op zoek naar meer noviteiten en trends. Die vond hij, en wel op het gebied van groene-energieopwekking. “Het gebruik van fotovoltaïsche cellen, ook wel PV-cellen genoemd, als manier om zonne-energie op te wekken, is in de afgelopen jaren sterk gegroeid en ik verwacht dat die groei aanhoudt. Opdrachtgevers zijn met PV niet meer gebonden aan die enorme, dominante en gezichtsbepalende panelen op het dak. De PV-cellen kunnen ook in het dak en in de gevels worden verwerkt. Dat wordt BIPV genoemd: Building Integrated PV. Het zijn kleinere panelen, waarmee de vorm van de kap beter gevolgd kan worden.”

 

23461532414leien_dak_zonnepanelen_0.jpg

 

Het enige criterium voor de keuze van panelen, was in de afgelopen jaren het rendement. Hans: “Eigenlijk is dat raar, als je ziet hoe bepalend de panelen zijn voor het aanzicht van bouwwerken. Gelukkig is met PV-cellen tegenwoordig veel meer mogelijk en kan het als esthetisch element in een bouwwerk worden toegepast. Vooral voor het dakvlak verwacht ik dat de ontwikkelingen snel zullen gaan en dat complete daken met zonnecellen bedekt gaan worden. Alsof het dakpannen zijn.”


Delen