Overleg bij Kusters
6 april 2018
Overleg bij Kusters

Grip en duidelijkheid op de bouwplaats

In de Cobouw, een onafhankelijk weekblad voor de bouw, lazen we een goed artikel over mr. Hugo Strang, die eind maart aan de TU Delft is gepromoveerd op het onderwerp ‘Toezicht en coördinatie van het bouwproces’. Hugo, zoals ik hem mag noemen, heeft een aantal spraakmakende projecten en onderzoeksrapporten geanalyseerd, zoals dat van de Noord/Zuidlijn en het stadion van FC Twente.

Hugo concludeert dat de afhankelijkheidsrelatie tussen allerlei verschillende leveranciers, onderaannemers, onder-onderaannemers en zzp’ers ronduit ingewikkeld is. Hoe meer partijen, hoe lastiger de coördinatie, kwaliteitscontrole en verantwoordelijkheden.

Kritisch zijn, controleren en afspraken vastleggen

Leerzame materie voor opdrachtgevers en aannemers, nu de krapte toeslaat. Wie zorgt dat afspraken eenduidig zijn vastgelegd en bekend zijn bij alle mensen op de bouwplaats? De wet kwaliteitsborging Wkb, die nog door de Eerste Kamer moet worden behandeld, kan helpen door duidelijkheid brengen door bijvoorbeeld de aansprakelijkheid - ook na de oplevering - eenduidig bij de bouwer te leggen. Maar tot de wet is aangenomen, zullen we vooral zelf kritisch moeten zijn, controleren en afspraken goed vastleggen.

Bij Kusters zijn we in de gelukkige positie dat we nauwelijks afhankelijk zijn van ‘vreemde’ partijen. Alle afbouwspecialismen zitten namelijk onder hetzelfde - overigens prima geïsoleerde - dak als wij. Het betekent niet alleen een kostenbesparing ten opzichte van traditionele structuren met diverse (onder)aannemers, maar ook een veel hogere graad van efficiëntie en minder ruis op de lijn.

Met deze werkwijze kunnen we zelf zorgen voor toezicht en coördinatie van het bouwproces. Dat werkt voor iedereen een stuk prettiger.


Delen