Ook de doelstelling van 'Parijs' zijn voer voor discussie.
25 juni 2018
Ook de doelstelling van 'Parijs' zijn voer voor discussie.

Discussie over duurzame renovatie van corporatiewoningen maakt veel los

De media staan bol van informatie over het klimaatakkoord en de energietransitie. Afgelopen week bood het Financieele Dagblad een tweetal schrijvers ruimte om hun pleidooi te houden. In de ene hoek Jan Jager, planoloog en hoofdredacteur van stadszaken.nl. Tegenover hem Jan Willem van de Groep, oprichter van kennisnetwerk Stroomversnelling. Hun meningen over verduurzaming – en de kosten en gevolgen daarvan – botsen nogal.

 

‘Geestdrift wint het van de ratio bij klimaatplannen woningcorporaties’, is de titel van Jagers pennenvrucht. Het artikel is hier te lezen, maar daarvoor moet je wel (gratis) eerst even een FD-account aanmaken. Kort samengevat: hij wordt niet warm van het idee om 108 miljard euro te steken in de duurzame renovatie van 2,1 miljoen huurhuizen. De kans dat we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen is groter met alternatieve oplossingen, stelt Jager. Zo zou het overschakelen op nieuwe, duurzame warmtebronnen efficiënter zijn. Ook voerde Jager nog een gezondheidsaspect en esthetische bezwaren aan.

 

Verkeerde voorstelling van de feiten

Een paar dagen na publicatie diende Van de Groep hem van stevige repliek. Jager zou de feiten niet op orde hebben. Het grootste deel van die 108 miljard euro is, zo schrijft hij, bestemd voor regulier onderhoudswerk. Ook gaat Van de Groep in op de andere standpunten. ‘Mag ik voorzichtig concluderen dat Jager over veel dingen de klok heeft horen luiden, maar eerst eens de klepels moet gaan zoeken?’, is het einde van Van De Groeps epistel.

 

In deze worstelpartij kiezen wij de zijde van Jan Willem van de Groep. Jager stelt namelijk dat het opwekken van energie voor  bijvoorbeeld warmtenetwerken betrekkelijk weinig . Dat het opwekken van energie in feite minder kostbaar is dan het besparen van energieverbruik door het verbeteren dan wel isoleren van woningen. Maar daar zijn deskundigen het niet mee eens. Volgens ons stelt Jager een en ander veel te rooskleurig voor.

 

Concrete voordelen van isoleren

Wij zijn voorstander van het isoleren van woningen. Het levert direct een aantal voordelen op:

 

- Direct een concrete verbetering van het wooncomfort

- Direct een verbetering van de leefbaarheid in de wijk

- Direct een besparing van het energieverbruik

 

De energietransitie maakt nogal wat los en natuurlijk is het goed om alle onderzoeken en meningen kritisch te beschouwen. Dat houdt mensen - dus ook de beleidsbepalers - scherp. Maar het moet er niet toe leiden dat de verschillende partijen op elkaar gaan wachten.

 

Hans Kaandorp

Kusters


Delen