Er zijn betere manieren om het huis koel te houden.
16 april 2018
Er zijn betere manieren om het huis koel te houden.

De opwarming van stad en land - hoe houd je het hoofd en huis koel?

Volgens Stichting Milieu Centraal zal de klimaatverandering in Nederland zorgen voor zachtere winters en hetere en drogere zomers. En als het vaker warm wordt, betekent dat dus ook dat we vaker de afstandsbediening van de airco ter hand nemen.

Dat moeten we dus eigenlijk niet doen. Door massaal de airco’s - toch niet bepaald de meest milieuvriendelijke apparaten die er zijn - hard te laten loeien, wordt het huis koeler, maar de planeet warmer. En de energierekening hoger. Voorkomen is beter dan genezen: het is veel slimmer om te zorgen dat de warmte het huis niet binnenkomt, in plaats van te proberen de warmte eruit te krijgen. Dat is iets waar we met het ontwikkelen van nieuwbouw en renovatie al rekening kunnen houden. Door dak- of buitengevelisolatie, maar er zijn nog veel meer energiebesparende mogelijkheden.

Een paar tips om je huis en hoofd op warmere dagen koel te houden:

  • Zorg dat de zon niet te veel naar binnen schijnt, bijvoorbeeld door het zonnescherm te gebruiken of de gordijnen te sluiten.
  • Houd ramen en deuren overdag gesloten. Als je ’s morgens, wanneer het nog koel is, wat ramen tegen elkaar open zet, waait het lekker door.
  • Laat je woning ’s nachts met frisse buitenlucht afkoelen.
  • Zet water op je platte dak (op andere daken is het wat lastig).
  • Kook buiten, niet binnen. Een beter excuus om de barbecue aan te steken is er niet.
  • Wat zwaarder geschut maar enorm efficiënt: laat buitengevelisolatie aanbrengen.

 

Heeft iemand nog meer ideeën? Dan horen we dat graag!


Delen