Kusters bouwde in de Beekse Bergen
26 maart 2018
Kusters bouwde in de Beekse Bergen

Bouwen aan geluk

Recentelijk was ik te gast bij een bijeenkomst van RENDA (het kennisnetwerk voor professionals de sociale woningbouw). Tijdens die bijeenkomst stonden de bewoners centraal. In een van de presentaties werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar factoren die bijdragen aan het geluksgevoel van de bewoners van een wijk.

Toen ik vorige week ons project op de Beekse Bergen bezocht, dwaalden mijn gedachten onbewust af naar dit samenzijn. Bij de ontwikkeling van dit project in het populaire Brabantse safaripark, dat bestaat uit 202 recreatiebungalows en een centraal gebouw, is er waarschijnlijk maximale aandacht besteed aan het geluksgevoel. De core business van de recreatiesector. Die filosofie komt overal in terug. Niet alleen ín de bungalows, maar zeker ook in de omgeving ervan. De aanwezigheid van flora en fauna, de gebruikte materialen enzovoorts. Kort gezegd: niet alleen een focus op de woning, isolatiewaardes, vierkante meters en installaties, maar veel meer op de woonbeleving in en om de woning.

EMOTIE

Een geluksbeleving vormt een veel sterkere emotie dan een gevoel van tevredenheid, schreef professor Anke van Hal, hoogleraar Duurzaamheid. Daarom voor de plannen die we nu aan het uitwerken zijn toch nog maar even pas op de plaats gemaakt. Laten we ons ook nog maar eens verdiepen in de zienswijze van professor Van Hal. Want de kans om een bijdrage te leveren aan een stukje geluk, mag je natuurlijk nooit laten liggen.

Een paar tips:

- Kijk niet alleen naar energie, maar ook naar andere duurzaamheidsthema's zoals flora & fauna, materialen en verkeer.

- Verbreed de focus van woning naar leefomgeving. De inrichting van die omgeving speelt een doorslaggevende rol.

- Denk ook aan de belangen van de bewoners op een later tijdstip en de uiteenlopende belangen van bewoners onderling.

- Kijk ook  buiten je eigen professionele kaders.

Nog veel succes toegewenst bij het (waar)maken van je plannen!

Hans Kaandorp, manager Onderhoud en Renovatie bij Kusters


Delen