Blog van Hans: Duurzaam op z’n Frans
19 maart 2019
Blog van Hans: Duurzaam op z’n Frans

Blog van Hans: Duurzaam op z’n Frans

Ieder jaar gaan we met ons gezin een weekje skiën in Frankrijk. Dan verblijven we in een vakantiehuisje dat vaak elektrisch verwarmd wordt. Met elektrische vloerverwarming of gevelkachels en een boiler voor het warme water. Het zal vast nog efficiënter kunnen, door het gebruik van een warmtepomp, maar die ben ik in Frankrijk nog niet tegengekomen. Waarschijnlijk is de atoomstroom nog te goedkoop voor een dergelijke investering.

 

VAN HET GAS AF

In Nederland hebben wij onze eigen uitdaging, we moeten van het gas af. In 2021 moet per wijk duidelijk zijn hoe we dat gaan aanpakken. Voor veel gemeentes is al duidelijk wat de beste oplossing is per wijk, maar de landelijke plannen worden pas in 2021 definitief. Dat zorgt nu voor onzekerheid en dus oponthoud. Terwijl de Franse oplossing van all-electric ook voor veel Nederlandse woningen echt wel voor de hand ligt. Dus kom op, aan de slag!

 

STAP VOOR STAP

Goed isoleren en ventileren moet sowieso gebeuren voor wooncomfort. Met buitengevel-, vloer-  en dakisolatie kan daarbij ook esthetisch een enorme slag gemaakt worden.

Stap twee is energie opwekken. Met PV en/of  PVT op het dak, tegen de gevel, in de tuin of op de zonwering. De opgewerkte stroom en warm water kan opnieuw gebruikt worden voor de verarming, voor warm water en in de zomer om te koelen.

Stap drie is het vervangen van de bestaande verwarmingsketel. Bijvoorbeeld voor een hybride installatie of met een warmtepomp, eventueel aangevuld met een elektrische gevelkachel of moderne varianten zoals een UV paneel of elektrische wandverwarming.

 

Stap voor stap, zodat u later kunt zeggen: non, je ne regrette rien.'

 

Hans Kaandorp
Commerciële zaken bij Kusters


Delen