Werkzaamheden in Hilvarenbeek.
8 mei 2018
Werkzaamheden in Hilvarenbeek.

All-electric: de ruit als radiator

In sommige kantoren en wat luxere woningen hebben we het al een paar keer aangebracht: slimme beglazing die dienst doet als radiator. Een erg interessante optie, met name wanneer de beglazing moet worden vervangen.

 

Het slimme glas dat we hiervoor  gebruiken, is gehard veiligheidsglas. Het is vele malen sterker dan gewoon glas. We zullen je het exacte technische verhaal hier besparen, maar door een intelligente vondst wekt het glas warmte op. Dat gaat vervolgens niet verloren, maar wordt rechtstreeks de woning in gekaatst. Dat zorgt voor een prettige stralingswarmte, die te vergelijken is met zonnewarmte. Dit alles werkt volledig elektrisch.

 

Traditionele radiatoren worden overbodig

Het glas kan als hoofd- of als bijverwarming dienen. Deze beglazing heeft niet alleen een verwarmende, maar ook een isolerende werking. Na het aanbrengen kunnen de traditionele radiatoren naar de milieustraat. Ook stoffige, lastig te reinigen convectorputten kunnen dan worden gedempt.

 

Vooral voor de wat hogere ruimten is deze oplossing erg (kosten)efficiënt. In de badkamer of keuken heeft de slimme ruit zelfs nóg een voordeel. Omdat de ruit wordt opgewarmd, treedt er namelijk geen condensatie en koudeval op. Beslagen ruiten zijn dan dus verleden tijd. Zeker in combinatie met PV-panelen is dit een fantastische oplossing. De opgewekte energie kan zo rechtstreeks worden benut. En dat is dan weer een enorme stap richting nul op de meter.


Delen